Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!
Felaketler Karşısında Karmaşık Duygularla Başa Çıkma Yolları
İSTANBUL (İGFA) – Prof. Dr. Serdar Nurmedov, insanların duygusal varlıklar olduğunu vurgulayarak, “Doğal afetler veya insan eliyle gerçekleşen felaketlere karşı tepki vermek gayet normaldir.” açıklamasında bulundu.
Doğduğumuzda sevgi ve güvenle çevrili olarak başladığımız hayat yolculuğumuzda, zamanla yaşanan felaketlerin ve travmaların temel inançlarımızı sarsabileceğini belirten Prof. Dr. Serdar Nurmedov, duygularla baş etmenin en iyi yolunun bu duyguları kabul etmek olduğunu söyledi.
Felaketler Öfkeyi Tetikleyebilir
Felaketlerin çoğu zaman öfkeyi tetiklediğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Nurmedov, insan eliyle gerçekleşen felaketlerin kabulünü zorlaştırabileceğini belirtti. Adaletsizliğin ve güvensizliğin bireyleri endişeye ve huzursuzluğa sürükleyebileceğini vurgulayan Nurmedov, bu durumun travma sonrası stres bozukluğuna yol açabileceği uyarısında bulundu.
Çocukların Duygusal Gelişimi ve Felaketler
Yangında sevdiklerini kaybeden ve haberlere maruz kalan çocukların duygusal gelişiminin derinden etkilenebileceğini belirten Prof. Dr. Serdar Nurmedov, bu çocukların ebeveyn desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Duygularını açıkça ifade etmelerine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Nurmedov, kayıp ve ölüm konuşulurken yaşlarına uygun ifadeler kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Sosyal Medya Kullanımı ve Felaketler
Sosyal medyada paylaşılan haberlerin doğrulanmamış olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Nurmedov, bu nedenle sosyal medya kullanımını sınırlamanın faydalı olabileceğini belirtti. Spekülasyonlardan ve yalan haberlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Nurmedov, felaketlerin yarattığı etkilerden korunmak için bilgi kirliliğine maruz kalınmaması gerektiğini ifade etti.